У розробці Водневої стратегії має бути врахований не лише експортний потенціал водню, а й внутрішнє використання

2021-10-28 09:34:57
Стратегія розвитку водневої енергетики в Україні – основна тема, яку обговорили учасники зустрічі, ініційованої Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.
В обговоренні взяли участь заступниця Міністра енергетики України Юлія Підкоморна, Голова Держенергоефективності Валерій Безус, заступник директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Дірк Бушле, а також представники UNECE, EBRD, профільних асоціацій, експертного середовища.
Юлія Підкоморна повідомила про переваги водню для декарбонізації вітчизняної економіки та активну роботу над розробкою Водневої стратегії України в рамках створеної на базі Міненерго робочої групи.
У свою чергу, Валерій Безус окреслив фактори, на які треба спиратися під час розбудови водневої економіки: «Україні важливо знайти своє місце як на міжнародному водневому ринку, так і безумовно формувати власний ринок для цього».
«Для нас важливий прагматичний підхід до нової галузі, враховуючи досвід розвитку «зеленої» енергетики та інтереси національної економіки. З однієї сторони дискусії стосуються можливостей експорту водню, на який очікують західні партнери. З іншої – маємо потужний глобальний виклик декарбонізації економіки. Тому треба обов’язково зважати на потенціал внутрішнього використання водню, наприклад, завдяки надлишковій енергії атомних електростанцій», - пояснив В.Безус.
Наразі відбувається оцінка водних ресурсів для виробництва водню. Також у фокусі - визначення оптимального способу транспортування водню.
У цілому потенціал експорту водню та його внутрішнього використання – вагомий фактор, який вже закладає фундамент, на якому розробляються галузеві стратегії.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00