Маршрут пацієнта із розладами психіки та поведінки до препаратів за програмою «Доступні ліки»

2021-11-09 20:30:54
1 жовтня НСЗУ розширила програму відшкодування лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» новим напрямом. Це препарати для пацієнтів із розладами психіки та поведінки. Йдеться про такі захворювання, як епілепсія, шизофренія, ПТСР, депресія, афективні та невротичні розлади.Ці ліки пацієнти з розладами психіки та поведінки зможуть отримати безоплатно або з невеликою доплатою в будь-якій аптеці, яка працює за відповідним договором з Національною службою здоров'я. Вартість таких препаратів аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України. Такий механізм відшкодування вже успішно працює понад два з половиною роки щодо ліків для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІ типу.
Щоб отримувати препарати за програмою “Доступні ліки”, необхідний електронний рецепт.
Електронний рецепт для пацієнтів із епілепсією, невротичними розладами зможе виписати невролог або психіатр, зокрема й дитячі лікарі за цими спеціальностями.
Електронний рецепт для пацієнтів із психічними розладами виписуватиме виключно психіатр, зокрема й дитячий.
Сімейні лікарі електронні рецепти за напрямами «Розлади психіки та поведінки» та «Хвороби нервової системи» не виписують.
Щоб мати змогу користуватись програмою «Доступні ліки» пацієнтам із розладами психіки та поведінки потрібно найближчим часом відвідати свого лікуючого лікаря – невролога чи психіатра. Це необхідно, щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я.
Якщо ви або ваші рідні не мають лікуючого лікаря – потрібно його обрати в будь-якому медичному закладі, який має договір з НСЗУ за напрямом амбулаторної допомоги та відповідного фахівця. Щоб потрапити на первинну консультацію до невролога для встановлення діагнозу та складання індивідуального плану лікування безоплатно, потрібно електронне направлення. Його зможе виписати ваш сімейний лікар.
Для звернення до психіатра електронне направлення не потрібно.
В індивідуальному плані невролог або психіатр фіксує встановлений діагноз та призначення відповідних ліків. Надалі на основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт. З електронним рецептом пацієнт обирає будь-яку аптеку, в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за таким напрямком реімбурсації.



Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00