Запобігання корупції у сфері будівництва: ТОП-5 нововведень ДІАМ

2023-11-02 14:01:22

Цифровізація та автоматизація процесів у будівництві є пріоритетними завданнями Державної інспекції архітектури і містобудування України (ДІАМ). Це особливо важливо в умовах відбудови країни. Адже зрозумілі і прозорі правила полегшують життя замовникам будівництва, підрядникам, та запобігають корупції у будівельній галузі. 


ДІАМ створено у грудні 2020 року в рамках комплексної реформи містобудування з метою реалізації політики державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Ключовим принципом діяльності ДІАМ є нульова толерантність до корупції.


За останні півроку ДІАМ спільно з партнерами напрацювали низку важливих нововведень, які зменшують вплив людського фактору та пришвидшують процес опрацювання документів. А саме: 

 
1.Автоматичний розподіл інспекторів для проведення огляду об’єктів будівництва. Відтепер інспектор призначається системою ЄДЕССБ автоматично у випадковому порядку.


2.Автоматична реєстрація повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Після проходження автоматичних перевірок об’єкту будівництва, ЄДЕССБ автоматично реєструє документ (за наявності в електронних системах всіх необхідних даних), що дає право на виконання будівельних робіт на об’єктах класу наслідків СС1. 


3.Автоматичні перевірки дозволу на виконання будівельних робіт на етапі подачі документів. Мінімізується кількість відмов завдяки автоматичним підказкам, які  система надає замовнику у процесі подачі документів. У разі невідповідності документів, система блокує можливість подати заявку і відтак дає розуміння замовнику, які недоліки необхідно усунути. 


4.Стандартизовані відмови. У випадку відмови, підстава обирається із затвердженого узагальненого та узгодженого з законодавством списку. Це запобігає необгрунтованим та надуманим причинам для відмов, що створювали корупційні ризики.


5.Автоматичне заповнення відомостей. Спрощено та автоматизовано процедуру прийому документів у замовників будівництва адміністраторами ЦНАП шляхом автозаповнення даних, що  скорочує час на опрацювання документів. 

 

Замовники будівництва можуть отримати необхідні фахові консультації та інформаційну підтримку звернувшись на  «гарячу лінію» ДІАМ за телефоном +380443655075, або ж особисто за попереднім записом. 


Міністерство відновлення розвитку громад, територій та інфраструктури України


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00