В облдержадміністрації під час селекторної наради вирішували проблеми погашення заборгованості з заробітної плати та легалізації зайнятості

2020-03-02 10:30:24
В обласній державній адміністрації сьогодні, 27 лютого, відбулася селекторна нарада з райдержадміністраціями та міськвиконкомами з питань погашення заборгованості виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу, а також щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм  законодавства в частині  мінімальної заробітної плати.
Нараду провів  директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Михайло Петрішка. Учасники розглянули наступні питання:
- інформація про ситуацію із виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій області.
- інформація щодо погашення заборгованості до Пенсійного фонду України.
- про здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.
За  статистичними даними заборгованість із виплати заробітної плати  на підприємствах, організаціях області на 1 травня 2019 року становила 3млн. 673 тис. грн. і порівняно до 1 січня 2019 року (3 млн. 163 тис. грн.)  збільшилася на 510 тис. грн., або 16,1 відсотка. Збільшення відбулося за рахунок виникнення боргу на підприємствах-банкрутах – 553,5 тис.грн.
На економічно активних підприємствах борг становив  2550,2 тис. грн., і порівняно до 1 січня 2019 року (2593,7 тис. грн.) зменшився на 43,5 тис. грн., або 1,7 відсотка.
Незмінним залишається борг на підприємствах, які припинили економічну діяльність – 569,3 тис.грн.: КП„Перлина карпат” – 526,2 тис.грн. та ЖКГ „Тиса” – 43,1 тис.грн.
Повністю відсутня заборгованість на економічно активних підприємствах у 9 адміністративно-територіальних одиницях області: у  м.Хуст, м.Берегово, Берегівському, Великоберезнянському, Міжгірському, Свалявському,  Хустському, Тячівському та Рахівському районах.
Головне  управління  Пенсійного фонду України  в Закарпатській області реалізує  всі  можливі  заходи  з  погашення  заборгованості  по  платежах  до  Пенсійного  фонду,  загальна  сума  якої  на  01.02.2020 року  складає  61,8 млн. грн., що на 0,1 млн. грн. більше, ніж на початок року. Найбільша  заборгованість  значиться  в  Тячівському – 31,9 млн. грн., Берегівському – 7,8 млн. грн.,  Ужгородському – 5,6 млн. грн., В.Березнянському та Мукачівському  районах – 3,5 млн. грн. Темп  росту боргу до  початку  року  становить  100,2 %.
     Заборгованість  по  пільгових  пенсіях  в  області  порівняно  до  початку  року  збільшилася  на  0,1 млн. грн.  і  складає  48,2 млн. грн. Найбільше  зростання  боргу  з  початку  року  відбулося  в  Тячівському  об’єднаному  управлінні – на  0,2 млн. грн.  за  рахунок  Державного  підприємства  “Солотвинський  солерудник”,  середньомісячне  нарахування  по  пільгових  пенсіях  якого  складає  близько  200,0 тис. грн. Заборгованість даного підприємства  станом  на  01.02.2020 становить 28,3 млн. грн., що складає  45,8%  від  загальної  заборгованості  по області.
Із  загальної  суми  заборгованості  4,9 млн. грн.  або  7,9 %  значиться  за економічно-активними  платниками. Борг  платників,  щодо  яких  порушено  справу  про  банкрутство  або  визнано  банкрутами,  становить  11,1 млн. грн.  або  18,0 %.
З метою погашення заборгованості до Пенсійного фонду до підприємств-боржників застосовувались заходи, передбачені чинним законодавством. Органи Пенсійного фонду взаємодіють з органами  центральної та місцевої влади, державної виконавчої служби, арбітражними керуючими, головами ліквідаційних комісій, сектором з питань банкрутства головного управління юстиції області щодо зменшення заборгованості до Пенсійного фонду.
Заборгованість економічно-активних та безнадійних боржників Пенсійного фонду охоплена заходами стягнення в повному обсязі та знаходиться на виконанні в органах ДВС.
В результаті проведених заходів сума коштів, яка була сплачена в рахунок погашення боргу по страхових внесках та пільгових пенсіях січень-лютий 2020 року становить  654,5 тис. грн.
В тому числі вдалося погасити заборгованість до Пенсійного фонду наступних підприємств:
Приорітетним та першочерговим завданням Управління Держпраці у Закарпатській області є нагляд за додержанням законодавства про працю в частині офіційного оформлення роботодавцями трудових відносин з найманими працівниками та виплати легальної заробітної плати.
З цього приводу слід зазначити, що впродовж 2019 року інспекторами праці проведено 953 інформаційно-роз’яснювальних заходи із роботодавцями та їх найманими працівниками в ході яких роздано відповідні буклети із роз’ясненнями переваг легального працевлаштування та відповідальності за порушення законодавства про працю в цій частині.
На регіональному телебаченні відбулося 9 виступів керівництва Управління з питань нелегальної зайнятості та відповідальності роботодавців за порушення цього сегменту трудових правовідносин.
Протягом січня – грудня на радіостанціях, що ведуть мовлення на території Закарпаття, ринках Ужгорода, Мукачева, а також у маршрутних автобусах обласного центру транслювався аудіо-ролик про переваги легального працевлаштування та відповідальності роботодавців за допуск працівників до роботи без належного оформлення трудових відносин.
В рамках інформаційної кампанії, впродовж квітня – травня 2019 року інспекторами праці проведено зустрічі з випускниками професійно – технічних та вищих навчальних закладів області з питань легального працевлаштування.
Спільно із регіональними центрами зайнятості проведено 35 заходів (семінари, наради з роботодавцями, безробітними) щодо переваг легального працевлаштування та виплати офіційної заробітної плати.
На офіційному сайті Управління, інших електронних та друкованих ЗМІ розміщено 456 публікацій на згадану тематику.
Окрім того, за вищевказаний період часу, проведено 232 інспекційні  відвідування в рамках яких досліджувалося питання оформлення трудових договорів згідно законодавчих вимог.
Порушення порядку оформлення трудових відносин виявлено у 67 роботодавців, котрі використовували працю 21 робітника без повідомлення органів ДФС, ще 170 працівників працювали без укладення трудового  договору.
За результатами інспектувань внесено приписи на усунення виявлених порушень, складено та скеровано на розгляд до суду 49 адміністративних протоколів за ознаками ч. 3 ст. 41 КУпАП та відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП України винесено 47 постанов про накладення на суб'єктів господарювання штрафу у розмірі 15997320 грн.
Аналіз здійсненої роботи засвідчив, що роботодавці у яких державними інспекторами праці проведено роз'яснювальну та інспекційну кампанію оформили трудові договори з 2298 найманими працівниками.
Питання не задекларованої зайнятості залишається приорітетним в діяльності Управління у поточному році.
В цій частині слід зазначити, що впродовж січня – лютого особовим інспекторським складом Управління, на виконання доручення Прем’єр – Міністра України, спільно з працівниками регіональних відділень Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, центрів зайнятості та інспекторів праці органів місцевого самоврядування проведено понад 5600 інформаційно - роз’яснювальних заходів, переважно із суб’єктами господарської діяльності у сфері оптової та роздрібної торгівлі, тимчасового проживання, організації харчування, а починаючи з 10.02.2020 року перевірено 105 господарюючих суб’єктів у 16 з яких виявлено порушення порядку оформлення трудових відносин.
Із них 5 роботодавців порушили порядок повідомлення ДПС про прийом працівника на роботу, ще 11 роботодавців використовували працю 22 найманих працівників без оформлення трудових договорів.
 Всього з початку 2020 року інспекторами праці Управління проведено 120 інспектувань в ході яких вивчалося питання оформлення трудових відносин з найманими працівниками.
Впродовж цього періоду часу виявлено 12 роботодавців у яких працювало 26 найманих працівників без оформлення трудового договору.
За результатами перевірок, на усунення виявлених порушень внесено відповідні приписи, складено і скеровано на розгляд до суду 11 адміністративних протоколів за ознаками ч. 3 ст. 41 КУпАП, та відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП України винесено 6 постанов про накладення на суб'єктів господарювання штрафу у розмірі 1993350 грн.
Принагідно повідомляємо, що згідно листа Головного Управління ДПС   у Закарпатській області №2429/10/07-16-33-06-11 від 19.02.2020 року, починаючи з 27.01.2020 року по  19.02.2020 року (час проведення інформаційно-інспекційної кампанії) роботодавцями Закарпаття оформлено трудові відносини з 8071 найманими працівниками.
В той же час за період з 01.01.2020 року по 19.02.2020 року суб’єкти господарської діяльності прийняли на роботу 13215 працівників.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00