ЗАВЕРШЕНО ПЕРШИЙ ЕТАП ПРОЄКТУ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ЩОДО РЕСТАВРАЦІЇ ПАМ’ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ – НЕВИЦЬКОГО ЗАМКУ

2019-12-30 12:05:38
27 грудня, в прес-центрі облдержадміністрації відбулася річна звітна прес-конференція щодо реалізації проєкту регіонального розвитку «Розвиток інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття,
шляхом реставрації пам’ятки архітектури національного значення – Невицького замку (перша черга невідкладних робіт), який реалізується за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу».
Під час прес-конференції заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Ольга Травіна, начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Закарпатської ОДА Томаш Сопко; доктор економічних наук, професор кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ, експерт проєкту по розвитку державно-приватного партнерства Володимир Химинець; заступник голови Ужгородської РДА Рената Манайло-Приходько та історик, голова ГО «Невицький замок» Олександр Дзембас представили результати першого, так званого «м’якого» етапу проєкту.
– За цей період виконано масштабні пошуково-дослідницькі роботи, написано монографію про історію Невицького замку авторства Олександра Дзембаса, – повідомила Ольга Травіна.
– Розроблено проєктро-кошторисну документацію, яка погоджена з Міністерством культури. Документи будуть передані в управління містобудування та архітектури ОДА, яке, вочевидь, вже у січні наступного року оголосить тендер на проведення будівельно-реставраційних робіт. Відтак, навесні розпочнуться роботи з відновлення даху основної вежі і реставрація малої вежі – барбакану, – сказав Томаш Сопко.
– Ми завершили «м’яку» частину проєкту під час якої створено сучасний інтерактивний сайт з історії і сучасності Невицького замку. На сайті також розміщено аудіогід для туристів 12-ма мовами. На території замку встановлено модульні офіси і санітарний блок, відеонагляд, нічну підсвітку, лавиці та смітники, – повідомила Рената Манайло-Приходько.
Володимир Химинець розповів, що основна ідея проєкту – розвиток туристичного потенціалу нашого краю, створення нових робочих місць для місцевих дрібних підприємців, проведення фестивалів та відродження ремісничих промислів. Через втілення цього проєкту можна буде розвивати сільський зелений туризм, реалізовувати місцеву крафтову сільськогосподарську та лісівничу продукцію, сувеніри, відтворити історичні ковальські та гончарні майстерні тощо.
Олександр Дзембас наголосив, що слід максимально зберегти автентику споруди, поєднавши це з розвитком туризму, відновити роботу археологічної експедиції на території замку аби згодом продовжити його реставрацію.
Ольга Травіна запевнила медійників, що облдержадміністрація регулярно інформуватиме громадськість про хід реалізації проєкту з реставрації Невицького замку.
Пресслужба ОДА
 














Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00